Tervisliku eluviisi juures on oluline mõista, et mitte ükski toidulisand ei ole kohustuslik. Toidulisandite eesmärk on pigem toetada juba tervislikku toitumist ning pakkuda täiendavat abi toitainete saamisel, mida võib meie igapäevasest toidust puudu olla. Kõige olulisem on aga keskenduda tervislikele toiduvalikutele ja toitumisharjumustele.
Töödeldud toidud sisaldavad sageli üleliia suhkruid, rasvu ja soola, mis võivad pikaajalisel tarbimisel põhjustada erinevaid terviseprobleeme, nagu südame-veresoonkonna haigused, diabeet ja rasvumine. Seetõttu peaksime vältima töödeldud toitude liigset tarbimist ja keskenduma pigem naturaalsetele, värskele ja tervislikule toidule.
Teraviljatoodete vältimine võib olla kasulik neile, kellel on gluteeni- või lektiinitalumatus. Need valgud võivad põhjustada mõnedel inimestel seedeprobleeme, põletikku või allergilisi reaktsioone.
Parimate tervislike toiduvalikute tegemiseks tuleks eelistada võimalikult orgaaniliselt ja mahedalt kasvatatud toiduaineid. Orgaaniline toit sisaldab tavaliselt vähem pestitsiide, kunstlikke väetisi ja GMO-sid, mis võivad olla potentsiaalselt kahjulikud tervisele. Orgaanilise toidu eelistamine võib samuti aidata toetada keskkonnasäästlikku põllumajandust ning vähendada ökoloogilist jalajälge.
Siin on aga mõned olulisemad toidulisandid, mida me ise kasutame ja julgeme seetõttu ka sulle soovitada:
Selle nimi tuleneb sõnadest Medium Chain Triglycerides (keskmise ahelaga triglütseriidid). MCT-õli koosneb keskmise ahelapikkusega rasvhapetest, mis imenduvad organismis teistest rasvadest kergemini ning annavad kiiret ja kauapüsivat stabiilset energiat. Seetõttu on eelkõige sportlased ja kaalulangetajad eelistanud seda värvitut ja maitsetut õli juba aastakümneid rasvade ainevahetust soodustava energiaallikana. Lisaks toimib MCT-õli termogeenina, see annab sooja tunde.
MCT-õli kasutatakse ka rasvade imendumishäirete ravis ja ketogeense dieedi toetamiseks. MCT-õli populaarsus on viimasel ajal märgatavalt suurenenud, muuhulgas tänu LCHF toitumisele ja kuulikindla kohvi ehk “bulletproof-kohvi” ilmingule. Paljudele meeldib alustada päeva kohviga, millele on lisatud stabiilselt energiat andvat ja mõtlemist kirgastavat MCT-õli. MCT-õli tõstab koheselt ka energiat andvate ja rasvapõletust soodustavate ketokehade hulka veres.
Kasutamine: 1-2 sl päevas. Soovitame hommikul kohvi sisse lisada.
Oomega 3 on üks erilisemaid polüküllastamata ning vajalikumaid rasvu, mida keha ise ei saa toota ja mis tuleb saada koos toiduga. Meie keha koosneb umbes 3 miljardist rakust, mis kõik vajavad normaalseks toimimiseks tasakaalustatud rasvhappeid. Kõige enam vajab kvaliteetseid rasvhappeid e. rasvu meie aju ja rakukestad.
Oomega 3 ja oomega 6 rasvhapped on iga meie rakumembraani koostisosaks ja mille suhe peaks kehas olema ideealkujul 1:1, aksepteeritavaks maksimaalselseks tasemeks peetakse veel 5:1-suhet oomega 6 kasuks. Liiga kõrge oomega 6 tase soodustab terviseprobleeme ja kroonilise põletiku teket. Põhja-Euroopas on see suhe 12:1-le, Euroopas 15:1-le ja Ameerikas 25:1-le. Tarbides kvaliteetset oomega -3 rikast kalaõli saab seda suhet hoida optimaalsena.
Oomega 3 on tuntud oma positiivse toime poolest:
Kasutamine: 2-4 tabletti päevas, koos toiduga
Vitamiinide D3 ja K2 sisaldus organismis mängivad tervise seisukohast äärmiselt tähtsat rolli aidates kaasa luukoe normaalsele moodustumisele ning lihaste ja vereringe normaalsele talitlusele.
K vitamiini ülesanne on aidata kaasa vere normaalsele hüübimisele, kuid samuti mängib K vitamiin olulist rolli luu kasvu regulatsioonis, mineraalide ladestumisel ning ka pehmete kudede elastsuse tagamisel. D3 vitamiin aitab kaasa kaltsiumi ja fosfori normaalsele imendumisele ning vere kaltsiumisisaldusele.
D3 + K2 vitamiin:
Kasutamine: soovitame 4000-10 000 IU-d päevas. (25 µg = 1000 IU). Soovitame võtta koos toiduga.
Ligikaudu 20 protsenti kehast moodustavad valgud. Iga rakk sisaldab valke. See on peamine ehitusmaterjal nahale, luudele ja kõigele vahepealsele. Valgud ei ole esmane energiaallikas, vaid neid kasutatakse eelkõige ehituseks, taastamiseks ja kahjustatud rakkude uuendamiseks.
Treening kiirendab valkude lõhustamist, eriti lihasrakkudes. Sellepärast peavad harrastussportlased või lihtsalt füüsiliselt aktiivsed inimesed jälgima, et nende toidus oleks piisavalt valke. Need on olulised lihasmassi suuruse, jõu ning kehakoostise seisukohalt.
Kuid valgud teevad rohkemgi kui lihtsalt kudede ehitamine ja taastamine. Valkude seedimiseks kulub rohkem energiat kui süsivesikute ja rasvade jaoks. Valgud vähendavad sageli ka nälga ja aitavad säilitada lihasmassi kaalulangetuse ajal.
Füüsiliselt mitteaktiivsel inimesel on tarvis tarbida umbes 0,8 grammi valke kilogrammi kohta, et valgudefitsiiti vältida. Füüsiliselt aktiivsetel inimestel soovitame tarbida 1,4-2 grammi valke kehakilogrammi kohta. Enamus valgukogusest peaks tulema toidust!
Kasutamine: 2-3 mõõtelusikatäit 200-300 ml veega sheikeris. 1-2 korda päevas, soovitatavalt koheselt peale treeningut ning tarbi vastavalt oma eesmärkidele ning kehakaalule.
2025 Kõik õigused kaitstud – ATOM Lifestyle