Sissejuhatus
Alustame võib-olla pisut kaugemalt ja ma annan sulle idee, kuidas võiks toitu üldse vaadelda. Toit on kõige võimsam ravim meie planeedil. Iga amps võib parandada tuhandete geenide avaldumist, tasakaalustada tosinaid hormoone, vähendada põletikke ja luua paremaid tingimusi sinu mikrobioomile (soolestikufloorale).
Toidul on võime ravida enamikke kroonilisi haigusi. See töötab kiiremini, paremini ja odavamalt kui ükskõik milline avastatud ravim. Tervislik toitumine on kõige olulisem abivahend haiguste ennetamiseks, tagasipööramiseks ja isegi täielikuks välja ravimiseks. Toit on meditsiin ja kvaliteet loeb!
Selles postituses võtan luubi alla eestlaste seas ühe kõige populaarsema hommikusöögi, milleks on puder. Ilmselt ei ole väga palju inimesi, kes ei oleks hommikuks vähemalt korra elus putru söönud. Kas aga puder on päriselt nii tervislik, kui sellest räägitakse või on olemas ka paremaid alternatiive?
Juhul, kui sind vaevavad kroonilised haigused, sul on näiteks probleeme veresuhkru või kolesterooliga ning sinu kehakaalu indeks on normist kõrgemal, siis ei ole puder just kõige tervislikum algus hommikule. Kui sa oled aga heas vormis ja sul ei esine mitte mingisuguseid terviseprobleeme, siis ei ole hullu, kui ka mõne korra nädalas hommikul putru tarbid, kuigi ka siis ei ole see kõige mõistlikum ning tervislikum päeva algus. Samuti ei soovitata lastel alustada päeva pudruga. Jätame siinkohal aga lapsed välja ja keskendume täiskasvanud organismile.
Miks tasuks pudru söömist hommikul vältida?
Kui sinu üheks eesmärgiks on rasvaprotsendi alandamine ja eelkõige kõhule kogunenud rasvast lahti saamine, siis ei aita hommikul pudru söömine sellele sugugi kaasa. Puder on süsivesikuterikas toit, ka teised populaarsed hommikusöögid nagu näiteks müsli, võileivad, hommikuhelbed jm. on süsivesikuterikkad ja seega mitte just kõige tervislikumad valikud hommikuks. Kui puder jõuab makku, siis tõuseb üsna kiiresti ka veresuhkur, see tõstab aga omakorda insuliini taset. Kui insuliini tase on kõrge, siis ei toimu organismis ka enam rasvapõletust. Insuliin blokeerib rasvarakkudes nö rasva väljapääsu ukse ja kogu protsess on peatunud. Alustades hommikut insuliini tõusuga ja jätkates ka kogu päeva süsivesikuterikka toidu söömist ei tekigi kehal hetke, mil tal oleks võimalus tegeleda rasvapõletusega. Jätkates niimoodi mitmeid aastaid võib üks hetk välja kujuneda insuliiniresistentsus ja see on peamine põhjus, miks tänapäeval põevad üha rohkem inimesi 2. tüüpi diabeeti. See on elustiilihaigus ja oma toitumisharjumuste parandamine on selle jaoks parim ravi.
Muideks kõhu peal olevad rasvarakud käituvad justkui omaette organina ja eritavad sadu tervisele mitte just kõige kasulikumaid kemikaale ja hormoone, mis lõpptulemusena tekitavad ka ajus põletikulisi protsesse. Mida suuremad on kõhu peal olevad rasvarakud, seda suurem on ka negatiivne mõju sinu üleüldisele tervisele ja enesetundele.
Hea soovitus on see, et kui sul ei ole kohe hommikult kõht tühi, siis mine päevale vastu ilma söömata ja toimeta senikaua, kuni kõht tühjaks läheb! Olles hommikul pikemalt ilma söömata on sul suure tõenäosusega ka ketoonide hulk organismis suurem ning see on märk sellest, et kehas toimub aktiivne rasvapõletus. Tänu sellele on ka ainevahetus kiirem ja energiatase suurem. Samuti kaob ära tavaliselt päeva teises pooles tekkinud unisus ja vajadus teha kerge uinak.
Mis veel teeb pudrust mitte just kõige tervislikuma alguse hommikule?
Enamik putrudest sisaldavad gluteeni ja lektiini, näiteks kaerahelbe-, odra-, manna- ja ka mitmeviljapudrud. Suur osa inimestest on aga gluteeni ja lektiini vastu väga tundlikud. Kõige tõsisem gluteenitalumatusest tingitud haigus on näiteks tsöliaakia, mis ravi saamata võib pöördumatult kahjustada peensoole limaskesta. Tsöliaakia sümptomiteks on kõhupuhitus, kõhulahtisus, üldine nõrkustunne ning peavalud. Lektiini leidub mitmetes toiduainetes ja on suures koguses väga toksiline. Kui me lektiini sisaldavaid toiduaineid tarbime, siis toimub organismis nö keemiarünnak. See tekitab meie organismis põletikulise seisundi, mis võib viia kaalutõusuni ning kutsuda esile selliseid haiguslikke seisundeid nagu autoimmuunhaigused, diabeet, lekkiva soole sündroom ja südamehaigused. Seega, miks mitte vältida pudrus olevaid võimalikke kahjusid ja eemaldada see oma menüüst.
Mis võiks olla alternatiiviks?
Uuem info ütleb, et päeva esimene toidukord võiks olla rasvade- ja valgurikas ning sisaldada erinevaid köögivilju või salatit. Selline toidukord ei tõsta nii palju insuliini taset ning samuti ei ole seal ka teraviljadega kaasnevaid probleeme. Päeva esimene toidukord on väga hoolikalt valitud termin. Sõna hommikusöök võib olla pisut eksitav, kuna väide, et hommikusöök on päeva kõige olulisem toidukord ei vasta paraku tõele. Mitmete toitumisekspertide sõnul ei ole hommikul söömine meie tervisele ning eluea pikkusele kõige parem variant. Päeva esimene toidukord tuleb varem või hiljem ja see on küll kõige olulisem toidukord päevas. Mina söön tavaliselt päeva esimese eine kella 10-11 vahel.
Toon välja mõned soovitused, mida siis hommikul teravilja pudru asemel süüa.
Munapuder, keedumuna või praemuna (praadida neitsi oliiviõliga). Lisa juurde avokaadot, oliive, juustu, köögivilju või salatit.
Suhkruvaba ja maitsestamata jogurt (eelistatult lamba- või kitsepiimast). Jogurti maitsestamiseks lisa mett või kaneeli.
Kui sulle meeldib kokata, siis võid proovida teha kookos- või mandlijahust vahvleid ja pannkooki. Retsepte leiab internetist või kokaraamatutest.
Mida ütlevad eksperdid?
“Kui sa sööd hommikusöögiks valet toitu, siis see võib sinu ainevahetuse pea peale keerata ja sinu energiatase ei ole kaugeltki nii kõrge, kui see oleks õiget toitu süües.” – südamekirurg Dr. Steven Gundry
“Üks parimaid viise keharasva kaotamiseks on hommikul teha jõutreeningut tühja kõhuga. Kui hommikul söömine ei ole kunagi päris sinu teema olnud, siis on see väga okei ja võib olla pigem eeliseks.” – toitumisekspert Shawn Stevenson
“On vaieldamatu, et toidukordade vahelejätmine, säilitades samal ajal piisava toitumise, ei ole mitte ainult kasulik, vaid pikendab ka sinu eluiga.” – bioloog ja geeniteadlane David A. Sinclair
“Ma paastun umbes keskpäevani ja siis söön vähese süsivesikusisaldusega eine, tavaliselt mõni praad, mis sisaldab liha, mõned brasiilia pähklid ja köögiviljad.” – neuroteadlane Andrew D. Huberman
“Insuliini taseme madalal hoidmine aktiveerib mitmeid vananemisvastaseid mehhanisme. See tähendab, et teraviljatooted ja suhkur on mürk” – arst Dr. Mark Hyman
Atom Lifestyle on oma kodulehel koostanud kaks väga tõhusat muutumisprogrammi: 360 Programm ning 360 Active Programm. Pudru söömist meie programmis ei ole ja seda väga mõjuvatel põhjustel. Kui soovid oma elustiilis tervislikku muutust sisse viia, siis tutvu kindlasti programmidega lähemalt SIIN.